Olivier Palatre Architect

CONCEPT

PROJECTS

PUBLICATIONS

LES PETITS MEUNIERS DAYCARE

LES PETITS MEUNIERS DAYCARE

broad open yards
internal life spaces
wooden framework
brick cladding

Situated in the southernmost side of Chennevières-sur-Marne, the daycare’s lot is found within the compound of the “Moulin à vent” school complex. This complex is located on the edge of a large complex and the city. The daycare, a new public facility, takes place at the heart of an already existing network of facilities. It is a place of meeting and exchange for the neighborhood.

Everything is made for the children’s well-being. The courtyards are a filer between the public setting of the street and the life spaces of the daycare. The big game rooms center around these yards and profit from broad openings south and east.

The building’s volume is cut in several pieces so as to integrate itself more smoothly in the lot. The two wings, both of which don’t have the same height, favor a long unfolding of the façade.

Contracting owner : Ville de Chennevières

Date : 2015
Project management : Olivier Palatre Architectes
Engineering consultants : MTC
Program : New construction of a 60 cribs daycare
Surface : 750 m²
Budget : 1 700 000 €

OTHER PROJECTS

Municipal Technical Center

Municipal Technical Center

Colysée apartment

Colysée apartment

Splendor of the Han

Splendor of the Han

Road building

Road building

Goutte d’Or library

Goutte d’Or library

Unibail

Unibail

Etoile voltaire

Etoile voltaire

15 housings

15 housings