Olivier Palatre Architect

CONCEPT

PROJECTS

PUBLICATIONS

MAX JACOB

MAX JACOB

luminous and colored spaces
comfort of use
attention to the heritage and landscape
biobased materials
wood
mechanically reinforced natural ventilation

In the patrimony-bound concrete and bricks existing building, the rehabilitation project plans the installation of two distinct daycare units, functioning in harmony.

In this project, we considered respecting the heritage of the building as a strength rather than a constraint, which is used to play with the building and put forth its qualities, to improve them.

The work deals with transparency and frame games, in which the existing horizontal concrete strip presents itself like a second floor line on which depends the offered extension, all of that while marking the distinction between first and second floor.

We conceived the elevation within the existing template limitations while injecting a proper sense of self communicating with the one from the lower level. It integrates itself thanks to a game of contrast between horizontality and verticality, accentuated by the front’s rhythm which plays with the alternating hollows and plains between the new woodworks.

The extension feels light in its materiality and its integration offers an ongoing inflow of light and natural ventilation to the internal spaces.

Contracting owner : Ville de Paris

Date : 2019
Project management : Olivier Palatre Architectes
BET design : OTEIS / Eco-Synthèse / GAMBA
Program : Rehabilitation and elevation of two daycares
Surface : 1593.2 m²
Budget : 2 750 000 €

OTHER PROJECTS

Euralille Cinema

Euralille Cinema

Pollyonnay House

Pollyonnay House

Calonne educational group

Calonne educational group

Les Ulis cinema

Les Ulis cinema

“Level 256” Platform

“Level 256” Platform

Colysée apartment

Colysée apartment

Etoile voltaire

Etoile voltaire

Pierre Brossolette Center

Pierre Brossolette Center